Νάντια Κομανέτσι, το χρυσό κορίτσι και ο Νίκου Τσαουσέσκου

Olympics-1976-Nadia-Comaneci
Η Νάντια Κομανέτσι το 1976

Το 1976 στο Μόντρεαλ ένα 14χρονο κοριτσάκι βαθμολογείται με 10, δηλαδή άριστα. Μέχρι τότε καμία αθλήτρια της γυμναστικής δεν είχε πάρει τέτοιο βαθμό και ο φωτεινός πίνακας αντί για 10 έγραψε 1. Όμως από αυτό το 1 γεννήθηκε το μεγαλύτερο αστέρι της γυμναστικής: Η Νάντια Κομανέτσι.
Όλα τα καλά ήρθαν μαζεμένα για το κορίτσι από τη Ρουμανία. Μόνο που η δόξα εξαργυρώθηκε με άσχημο τρόπο όταν επέστρεψε στην πατρίδα της. Η Κομανέτσι ήταν εθνικό κεφάλαιο για τη Ρουμανία, αλλά και το καθεστώς των Τσαουσέσκου. Λέγεται ότι ο Νίκου, ο γιος του δικτάτορα όχι μόνο τη θαύμαζε, αλλά την έκανε ερωμένη του. Και τη βασάνιζε.
Το 1980 το κορίτσι από το Ονέστι είχε γίνει πια γυναίκα. Στη Μόσχα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η κόντρα των καθεστώτων (Μπρέζνιεφ – Τσαουσέσκου) πήρε αθλητική μορφή, Οι Μοσχοβίτες σε κάθε της προσπάθεια φώναζαν «πέσε». Δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως μια Ρουμάνα είχε διαλύσει τη δική τους μεγάλη σχολή της γυμναστικής. Τελικά κέρδισε δύο χρυσά και ένα αργυρό. Κι ήταν κατόρθωμα.

0302001P OLYMPIC BEAM
Στη Μόσχα το 1980 έπρεπε να αντιμετωπίσει τις αποδοκιμασίες των Ρώσων

Μέχρι το 1989 οι ειδήσεις που γραφόντουσαν για τη Νάντια ήταν αντικρουόμενες και δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Το 1989 λίγο πριν τη πτώση του καθεστώτος, ένας παντρεμένος οικοδόμος, ο Κονσταντίν Παναίτ τη βοήθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Η εικόνα της είχε αλλάξει. Με έντονο μακιγιάζ και διχτυωτά καλσόν δεν θύμιζε σε τίποτα τη Κομανέτσι που είχε μάθει όλος ο κόσμος. Η ίδια δικαιολογήθηκε αργότερα ότι ήταν απλά φοβισμένη κι ο φόβος της έβγαζε επιθετικότητα.
Σήμερα είναι παντρεμένη με τον επίσης Ολυμπιονίκη, αλλά Αμερικανό, Μπατ Κόνερ. Ζουν στο Νόρμαν της Οκλαχόμα και έχουν σχολή γυμναστικής.
Η Νάντια Κομανέτσι σε αριθμούς

nadia_comaneciTIME
Εξώφυλλο στο Time το 1976

Γεννήθηκε: 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1976 (Μόντρεαλ): 1η σε ασύμμετρους ζυγούς, δοκό ισορροπίας, σύνθετο ατομικό, 2η σε σύνθετο ομαδικό, 3η στο έδαφος, 4η στον ίππο
1980 (Μόσχα): 1η σε έδαφος και δοκό ισορροπίας, 2η στο σύνθετο ατομικό και ομαδικό, 5η στον ίππο, 20η στην δοκό ισορροπίας.
Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της
* Κανένα ουράνιο δώρο δεν έπεσε στην ποδιά μου. Έβαζα στόχους. Άλλοτε τους πετύχαινα και άλλοτε όχι. H σκληρή δουλειά δεν υπάρχει περίπτωση να μη φέρει αποτέλεσμα. Αν έχεις κάποιο ταλέντο και δουλέψεις πολύ σκληρά, θα δώσεις στον εαυτό σου μία ευκαιρία να βγει κερδισμένος. Κι αν είσαι τυχερός θα κατακτήσεις τους στόχους σου. Πάνω από όλα πρέπει να νιώθεις τη δίψα να κάνεις κάτι απίστευτο.

nadia_comaneci3
Στο Μόντρεαλ τα δεκάρια έπεφταν βροχή για την 14χρονη θαύμα

* Σε όλους εμάς, τους αθλητές και τις αθλήτριες της γυμναστικής στις κομμουνιστικές χώρες, το άθλημα πρόσφερε περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να μας στερήσει. Ήταν τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που διετέλεσα αθλήτρια γυμναστικής κι όμως μου πρόσφερε τόσα πολλά. Τι κάνει ένα συνηθισμένο παιδί από τα έξι ώς τα δεκαέξι που να είναι τόσο ανεκτίμητο; Αν δεν είχα υπάρξει αθλήτρια γυμναστικής, σήμερα δεν θα ήμουν παρά μία αποτυχημένη σαραντάρα. Ακόμα κι αν δεν είχα γίνει το νούμερο ένα στον τομέα μου και πάλι θα ήμουν κάτι παραπάνω από κάποιον που δεν είχε ποτέ του έναν στόχο, μία επιτυχία. Έκανα κάτι στη ζωή μου κι εκτός από όλα τα άλλα, έμαθα και μερικά πράγματα για τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την επιμονή.
nadia_comaneci2* H προπόνηση, ειδικά για έναν αθλητή ή μία αθλήτρια πρώτης κλάσης, είναι γεμάτη επαναλήψεις που κάποιες φορές γίνονται βαρετές. Μπορεί επίσης να γίνει επώδυνη και εκνευριστική. Πρόκειται για μία ενασχόληση κατά το μεγαλύτερο μέρος της μοναχική. Όσο και αν σε υποστηρίζουν οικογένεια, φίλοι, και προπονητής, σε τελευταία ανάλυση είσαι αναγκασμένη να πετύχεις μόνη σου. Τα μόνα πράγματα που έχουν αξία και υπόσταση είναι εκείνα που βγαίνουν από την προσωπικότητα του ατόμου, από τον καθένα ξεχωριστά. H δύναμη που απαιτείται για να φτάσεις στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί έρχεται μονάχα από μέσα σου. Αγαπώ τις προκλήσεις. Όσο πιο δύσκολες τόσο το καλύτερο. Μου αρέσει να μου λένε ότι κάτι είναι αδύνατο, γιατί πάντοτε θέλω να κάνω ό,τι δεν έχει καταφέρει ποτέ κανένας άλλος. Λαχταρώ να είμαι εκείνη που ανοίγει νέους δρόμους.
* Τι εννοείς, φίλη μου, όταν λες ότι το τίμημα που πλήρωσα για την επίτευξη των στόχων μου ήταν να θυσιάσω την παιδική μου ηλικία; Ποτέ δεν θεώρησα τη γυμναστική θυσία. H γυμναστική ποτέ δεν ήταν βάσανο για μένα. Ακόμα και όταν ήμουν παιδί ήξερα ότι ο καθένας κάνει κάτι για να ζήσει. Μπορεί να θυσιάζεις τον χρόνο σου ταξιδεύοντας για τη δουλειά σου ή να περνάς ατέλειωτες ώρες σε ένα γραφείο… και για ποιο λόγο; Ίσως για να φτιάξεις μία καλύτερη διαφήμιση για ένα απορρυπαντικό. Μπορεί να στέκεσαι στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου και να συναρμολογείς αυτοκίνητα ή να πουλάς ακίνητα. Γιατί όλα αυτά να είναι καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που επέλεξα να κάνω εγώ στη ζωή μου; Είναι αλήθεια πως η ζωή είναι γεμάτη θυσίες, όμως εγώ αγαπούσα αυτό που έκανα, πράγμα που μάλλον δεν μπορεί να ισχυριστεί η πλειονότητα των ανθρώπων.
Ήμουν ευτυχισμένη στο γυμναστήριο, ανάμεσα στις μυρωδιές των στρωμάτων και της μαγνησίας. Ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Ποτέ μου δεν έπεσα θύμα κακομεταχείρισης ως παιδί. Στο πειραματικό σχολείο του Ονέστι είχαμε όλες τις ανέσεις. Το μόνο με το οποίο είχαμε να ασχοληθούμε ήταν η γυμναστική και κανείς δεν μας πίεσε ποτέ. Την ίδια εποχή οι άνθρωποι στη Ρουμανία πεινούσαν. Ίσως γι’ αυτό να βρίσκω τόσο αλλόκοτη τη σκέψη ότι τάχα θυσίασα την παιδική μου ηλικία.
 
H αυτοβιογραφία της Νάντια Κομανέτσι «Επιστολές σε μία νεαρή αθλήτρια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τραυλός.

 
Info
* Έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει σε βίντεο ή dvd τους παλιούς της αγώνες επειδή την παίρνουν τα κλάματα.
* Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο τα έβαλε με την Παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής η οποία κατάργησε το 10 από τις προσπάθειες των αθλητών.

Advertisements

3 thoughts on “Νάντια Κομανέτσι, το χρυσό κορίτσι και ο Νίκου Τσαουσέσκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s