Πως είδαν τη μεταπολίτευση οι αθλητικές εφημερίδες

Ρεπορτάζ της "Αθλητικής Ηχούς" τις μέρες της εισβολής
Ρεπορτάζ της «Αθλητικής Ηχούς» τις μέρες της εισβολής

Ο Αθλητικός Τύπος από το 1944 που κυκλοφόρησε η «Αθλητική Ηχώ» και από το 1955 το «Φως των Σπορ» έμενα μακριά από την πολιτική. Συνήθως τα όσα συνέβαιναν έξω από τον χώρο του αθλητισμού τον άφηναν παγερά αδιάφορο. Για παράδειγμα, εάν διαβάσουμε τις εφημερίδες αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου θα καταλάβουμε ότι… κάτι έγινε επειδή απλά άλλαξε ο ΓΓΑ.

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας την επομένη της τουρκικής εισβολής
Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας την επομένη της τουρκικής εισβολής

Το 1974 λοιπόν αιφνιδιάστηκε αφού για πρώτη φορά οι δύο αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Έχουμε στη διάθεσή μας τα φύλλα μόνο της «Αθλητικής Ηχούς» της εποχής εκείνης. Το πραξικόπημα στη Κύπρο πέρασε και δεν… ακούμπησε. Όμως όταν έγινε η Κυπριακή εισβολή βγήκε δυνατά στο πνεύμα των ημερών. Πάντως στην αρθρογραφία της ξεχωρίζουν οι εκκλήσεις να αρχίσουν και πάλι οι αθλητικές συναντήσεις.

Μετά την εισβολή η εφημερίδα προτίμησε να επιστρέψει στα... αθλητικά κάνοντας θέμα τα κατορθώματα του Ιβ Τριαντάφυλλου στη Γαλλία όπου είχε επιστρέψει μετά την καριέρα του στον Ολυμπιακό
Μετά την εισβολή η εφημερίδα προτίμησε να επιστρέψει στα… αθλητικά κάνοντας θέμα τα κατορθώματα του Ιβ Τριαντάφυλλου στη Γαλλία όπου είχε επιστρέψει μετά την καριέρα του στον Ολυμπιακό

Βασικό θέμα βέβαια το τι γίνεται με τους Κύπριους αθλητές. Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι Κουρέας και Παμπουλής, ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού από τη Μεγαλόνησο ζήτησαν να πάνε να πολεμήσουν. Τις επόμενες μέρες θα διαβάσουμε για την αγωνία στην ΑΕΚ για τον Τιμοθέου που δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Τελικά βρέθηκε και επέστρεψε στην Αθήνα. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον 400σάρη Ονησιφόρου που τον αναζητούσε ο ΣΕΓΑΣ.
213Διαβάζουμε ακόμα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για τους πολίστες που στρατεύτηκαν, αλλά και τη δωρεά των αδελφών Γιαννακόπουλου προς τον ελληνικό στρατό με φάρμακα ενός εκατομμυρίου δραχμών. Το ποσό ήταν μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας υπάλληλος δεν ξεπερνούσε τις 10.000 δρα το μήνα!
216

Advertisements

One thought on “Πως είδαν τη μεταπολίτευση οι αθλητικές εφημερίδες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s