Παίκτης του Ολυμπιακού στα ερείπια της Ζακύνθου

Ο Θανάσης Κίνλεϊ είχε καταγωγή από την Αγγλία. Κάποιος πρόγονός του είχε έρθει εδώ και ρίζωσε. Ο ίδιος κράτησε την έφεση των προγόνων του για το ποδόσφαιρο, αλλά όχι το επώνυμο. Έπαιξε μπάλα, δόξασε και δοξάστηκε με τον Ολυμπιακό στη δεκαετία του ’50 με το όνομα Θανάσης Σούλης. Δηλαδή το υποκοριστικό του μικρού του ονόματος το έκανε επίθετο.

ΗΧΩ13-8Ο Θανάσης Σούλης πια έκανε διακοπές στη Ζάκυνθο όταν έγιναν οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Στον πρώτο δεν έδωσε σημασία. Τον δεύτερο όμως τον έζησε για τα καλά.

ΗΧΩ14-8Η «Αθλητική Ηχώ» στις 12 Αυγούστου κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα τις έρευνες για τον εντοπισμό του στη Ζάκυνθο. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Σούλης, στο σπίτι του πια, στο Μεταξουργείο, μιλούσε στον Θόδωρο Νικολαίδη, τον σημερινό εκδότη – διευθυντή του «ΦΩΤΟΣ» για την περιπέτειά του.

Το κείμενο είναι εξαιρετικό. Ο νεαρός τότε Θόδωρος Νικολαίδης ξεχώριζε από τους συναδέλφους του και ήταν φανερό ότι θα κάνει καριέρα. Τελικά άλλαξε τα δεδομένα του αθλητικού τύπου στην Ελλάδα. Κι αποτέλεσε δάσκαλο για γενιές Αθλητικών Συντακτών.

Ας πάμε όμως πίσω στα 1953 για να διαβάσουμε πως περιγράφει ο ίδιος ο Σούλης τη καταστροφή που έζησε.

«… ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Λες και μια αόρατη υποχθόνια δύναμη είχε θέσει σε ενέργεια χιλιάδες αμέτρητες κινητήρων αεροπλάνου. Αστραπιαία άρχισαν να καταρρέουν τα πάντα. Το ποδήλατό μου σκεπάστηκε, ενώ εγώ είχα δεχθεί μια μεγάλη πέτρα στο γόνατο. Ετρεξα αμέσως στην αποθήκη για να βγάλω τη μητέρα του κ.Σαμιώτη. Νέα δόνηση. Δεν ήξερα πια εάν ήμουν ζωντανός ή πεθαμένος. Βγήκα με κόπο μαζί με τη γριά Αγγέλικα. Αισθανόμουν σαν χαμένος;. Οι τοίχοι των σπιτιών  έπεφταν με πάταγο, ενώ πελώριοι καπνοί ταξίδευαν  προς τα ύψη κι έκρυβαν τον ήλιο. Ήταν ένα φρικιαστικό θέαμα. Είχες την εντύπωση πως από στιγμή σε στιγμή θα δεχόσουν, άγνωστο από πού, το μοιραίο χτύπημα.

Σιγά – σιγά η βοή έχανε την έντασή της. Ο κόσμος αναθάρρησε και έτρεξε στα ερείπια για να γλυτώσει κάτι πολύτιμο ή κάποιο δικό του άνθρωπο που διέτρεχε άμεσο κίνδυνο.

FOTO2Ακριβώς εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε νέα δόνηση. Το ίδιο ισχυρή με την προηγούμενη. Ότι είχε μείνει όρθιο άρχισε τότε να γκρεμίζεται. Πέτρες και χώματα έπεφταν με μανία στους ανθρώπους και τους έθαβαν ζωντανούς.

Εγώ που εν τω μεταξύ είχα πάει προς την παραλία, έκανα τον Σταυρό μου και έφερα στο μυαλό μου για πρώτη ίσως φορά τον Θεό και τους Αγίους. Εβλεπα την καταστροφή και ανατρίχιαζα σύγκορμος. Ούτε στον κινηματογράφο δεν είδα τέτοιες εικόνες…

FOTO3Ότι και να πω, όπως και να τα παραστήσω, δεν μπορώ να πλησιάσω την πραγματικότητα.

Στ΄ αυτιά μου έρχονταν διαρκώς φωνές απογνώσεως

  • Βοήθεια! Χανόμαστε!

Ανθρωποι κουρελιασμένοι, ματωμένοι, αγνώριστοι από τα χώματα και τους καπνούς, έτρεχαν στους δρόμους σαν τρελοί. Η γη άνοιγε έτοιμη  να καταπιεί ανθρώπους και σπίτια.

Μικρά παιδάκια τραβούσαν τις μητέρες τους από τα φουστάνια, παλληκάρια σήκωναν τους γέρους στα χέρια και κορίτσια κοιτούσαν παρακλητικά προς τον ουρανό. Η πανωραία Ζάκυνθος ανήκε πια στο παρελθόν. Τίποτε δεν θύμιζε το γραφικό νησί με τις χίλιες ομορφιές του».

Περισσότερα για τους σεισμούς του Ιονίου εδώ


Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παίκτης του Ολυμπιακού στα ερείπια της Ζακύνθου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s