Όλα αλλάζουν…

Το προφητικό κείμενο του Sportime το 2001 για την 11η Σεπτεμβρίου μία μέρα αργότερα. Διαβάστε τι έγραψε ο «sporos» και τι έγινε. Τα πέτυχε όλα…

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι Βόσνιοι πρόσφυγες, ή οι Σκοπιανοί που φεύγουν όπως όπως από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν με τους γιάπις στο Μανχάταν; Είναι απλό. Τους οδηγεί στο δρόμο της… ξενιτιάς ο ίδιος φόβος για το αύριο. Για τη ζωή τους που κινδυνεύει. Κι οι γιάπις που χάζευαν στα κανάλια τις σκηνές από τους πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία και τα Σκόπια τώρα έγιναν κι αυτοί πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Οι βολεμένοι, αυτοί που πίστευαν ότι όλα αυτά γίνονται σ’ έναν άλλο κόσμο, ίσως και σε μια άλλη διάσταση, κατάλαβαν τη σκληρή πραγματικότητα. Οτι όλα μπορούν ν’ αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Και μάλιστα δραματικά. Γιατί ο Σκοπιανός μπορεί όταν υποχωρήσουν οι Αλβανοί να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ οι γιάπις του Μανχάταν ποτέ δεν ξέρουν εάν επιστρέψουν κι αν συμβεί αυτό ότι θα είναι ασφαλείς…

Η νέα – εφιαλτική – εποχή

Στις 11 Σεπτεμβρίου τελείωσε ο κόσμος που ξέραμε. Η καταστροφή ήταν βιβλική. Κι ας μην το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Η Ελλάδα, η επαρχία του κόσμου, το χωριό τέρμα θεού, δεν μπορεί να καταλάβει με τη πρώτη το τι συμβαίνει γύρω της. Ούτε καν… μέσα της!

Και πως να καταλάβει; Αυτή η χώρα είχε ραντεβού με την ατυχία. Τη χούντα τη διαδέχτηκε η δικτατορία των αριστερών. Οτιδήποτε ήταν αντιαμερικανικό ήταν «ιν». Και γενικά αντι-δυτικό.

Εδώ ο Παπανδρέου έβγαινε με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Κι ας ήταν αυτός που μας έβαλε πιο βαθιά στην ΕΟΚ και μας ξαναγύρισε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Το παν ήταν ο αντιαμερικανισμός. Είδατε κι εσείς γύρω σας ανθρώπους που χάρηκαν επειδή κάποιοι τρομοκράτες χτύπησαν το κέντρο του διεθνούς καπιταλισμού, τους δίδυμους πύργους και το κέντρο της στρατοκρατίας, το αμερικανικό πεντάγωνο. Εδώ στα κανάλια κάποιοι έριχναν λοξά χαμόγελα ενθυμούμενοι ίσως τον αντιαμερικανισμό των νεανικών τους χρόνων. Πριν μπουν και γίνουν σύστημα.

Αξίζει τον κόπο να «χαρούμε» επειδή σκοτώθηκαν δέκα χιλιάδες, ίσως και περισσότεροι άνθρωποι, ή μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει το ποιοι τους σκότωσαν;

Στη περίπτωση των τρομοκρατών των ΗΠΑ το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπεις τον εχθρό. Είναι αόρατος. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνος. Ο κομμουνισμός, ο φασισμός, ο ναζισμός είναι εχθροί ορατοί. Μα σάρκα και οστά. Ενώ οι τρομοκράτες; Κανείς δεν τους ξέρει. Τους νοιώθει, αλλά δεν τους βλέπει, άρα και δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Όταν ο εχθρός είναι αόρατος είναι και πιο επικίνδυνος. Γιατί έχει την ελευθερία κινήσεων που δεν θα είχε ο παραδοσιακός.

Όσο για τους υποκινητές της ενέργειας ας τους ψάξουμε σ΄ αυτούς που έχουν κέρδος από όλα αυτά. Από αυτούς που θα κερδίσουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση της τιμής του χρυσού. Από αυτούς που θα κερδίσουν από την πτώση του δολαρίου και τον κλονισμό των διεθνών χρηματαγορών.

Οι Αραβες τύπου Μπιν Λάντεν έχουν στα χέρια τους και το μαύρο και το κίτρινο χρυσό. Μισούν την αμερικάνικη κοινωνία γιατί διαφέρει τελείως από την ισλαμική και βλέπουν την αναμέτρηση τους με τις ΗΠΑ σαν ένα «ιερό πόλεμο». Πολλοί Άραβες θεωρούν ότι αφού έχουν την «πρώτη ύλη» του πλούτου γιατί να μην γίνουν «πλανητάρχες» στη θέση του Πλανητάρχη. Το θέμα είναι ο πολιτισμένος κόσμος με τα τρωτά που έχει μπορεί να ανεχτεί κάτι τέτοιο;

**

Το να οδηγήσεις ένα Μπόινγκ δεν είναι κάτι εύκολο. Πιστεύω ότι ο πιλότος τέτοιων αεροσκαφών πρέπει να έχει υψηλότερο δείκτη ευφυΐας από το συνηθισμένο. Κι όμως βρέθηκαν «καμικάζι» που ήξεραν να οδηγούν Μπόινγκ, να έχουν υψηλότερη δείκτη ευφυΐας από το κανονικό και να πήραν την απόφαση να κάνουν αυτή τη δολοφονική επίθεση.

Γιατί το να πας και να στουκάρεις με το αυτοκίνητο σου σ΄ ένα τοίχο για ν΄ αυτοκτονήσεις δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το να πάρεις όμως κι αθώες ψυχές στο λαιμό σου; Τότε πρέπει να το λέει η καρδιά σου.

Πρέπει να είσαι τυφλωμένος από το μίσος για να μπορέσεις να πάρεις στο λαιμό σου τόσες αθώες ψυχές. Να είσαι αποφασισμένος. Πως είναι δυνατόν με δείκτη ευφυίας πάνω από τον συνηθισμένο να μπορούν να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα αυτοθυσίας χωρίς την παραμικρή τύψη.

Οσο για το χτύπημα στην Ουάσιγκτον τι να πει κανείς; Μέχρι τώρα όλοι ήξεραν ότι ήταν η ασφαλέστερη πρωτεύουσα στον κόσμο. Γιαυτό και το «D.C» που σημαίνει «διπλωματική πόλη». Τώρα όμως με το πεντάγωνο να έχει μείνει… τετράγωνο ποιος μπορεί να το υποστηρίξει;

Σοφιστεία

Κύριε Διευθυντά, χίλιες φορές ο βλάκας Μπους παρά οι άγνωστοι μουζαχεντίν…

 


Σχολιάστε