Αντάμ Μεντερές, ο άνθρωπος που… ανακάλυψε τους «αγανακτισμένους πολίτες»

Τέτοια μέρα το πριν 55 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 1961, απαγχονίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγορούμενος και για το παγκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης! Οι ομοιότητες με τον Ερντογάν. Προσοχή: Σκληρές εικόνες

 

Στη Σμύρνη υπάρχει ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο που λέγεται «Αντάμ Μεντερές». Διδάσκει τα πάντα. Από κηπουρική μέχρι αθλητικό μάρκετινγκ. Δεν διδάσκει όμως αυτό για το οποίο ο ίδιος ο Μεντερές έμεινε στην ιστορία. Για τους «αγανακτισμένους πολίτες».  Ήταν ο πρώτος που τους χρησιμοποίησε αποτελεσματικά.

Το ξέρουν καλά αυτό οι Ελληνες της πόλης που στα περίφημα Σεπτεμβριανά, το 1955, είδαν 50.000 έξαλλους Τούρκους να εισβάλουν στη συνοικία τους, το Πέραν και να μην αφήνουν τίποτα όρθιο.

a
O Μεντερές στην αγχόνη λίγο πριν την εκτέλεσή του

Ο Μεντερές όμως από την απόλυτη δόξα βρέθηκε στην αγχόνη λίγους μήνες μετά την ανατροπή του από στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι στρατηγοί που ο ίδιος το 1950 είχε ξηλώσει επειδή φοβόταν ότι θα τον ανατρέψουν το έκαναν δέκα χρόνια αργότερα. Στις 27 Μαίου 1960. Κάποιοι στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα θύμισαν στον Ερντογάν την ιστορία του προκατόχου του.

Το κατηγορητήριο της στρατιωτικής χούντας, το 1961, κατά του Μεντερές έφθασε τις 1.600 σελίδες. Του φόρτωσαν τα πάντα. Ακόμα και τους διωγμούς των Ελλήνων!

c
Σε περιοδεία του στην Ελλάδα το 1952. Αριστερά ο Σοφοκλής Βενιζέλος

Αυτή δεν ήταν η μόνη σχέση του με την Ελλάδα. Από νέος βρέθηκε δίπλα σε Ελληνες. Οι σχέσεις ήταν ανταγωνιστικές. Το όνομά του θυμίζει Ελλάδα. Ο άνθρωπος λεγόταν Αλί Αντάν Αρτεκί. Όμως ο Κεμάλ αποφάσισε δίπλα στο όνομα θα έπρεπε να μπαίνει και ο τόπος καταγωγής. Διάλεξε λοιπόν τον Μαίανδρο ποταμό στις όχθες του οποίου είχε μεγάλες εκτάσεις ο γαιοκτήμονας πατέρας του. Όταν οι Ελληνες μπήκαν στη Σμύρνη το 1919 ήταν μόλις 20 χρόνων. Η ηλικία δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει μια παρακρατική οργάνωση με το όνομα «Συμμορία της ημισελήνου και του άστρου». Συμμετείχε ενεργά στη σφαγή των προσκόπων του Αϊδινίου τον Ιούνιο του 1919. Πολιτεύθηκε με το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ που ήταν το μοναδικό αναγνωρισμένο και στη συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα που ουσιαστικά διέσπασε το μονοκομματικό κράτος.

Ως πολιτικός κατηγορήθηκε για αλόγιστες δαπάνες που αύξαναν την εξάρτηση της χώρας από τους εξωτερικούς παράγοντες. Εστειλε με το «έτσι θέλω» στρατό στην Κορέα, χωρίς να πάρει την έγκριση της εθνοσυνέλευσης, πρωταγωνίστησε στο Βαλκανικό Σύμφωνο (Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία – Τουρκία), αλλά προς το τέλος της θητείας του έκανε άνοιγμα προς την Σοβιετική Ενωση. Μάλιστα όταν ανατράπηκε είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ισως αυτή η αλλαγή γραμμής στάθηκε μοιραία για την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά και την ίδια τη ζωή του.

b
Η στρατιωτική χούντα στην Τουρκία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον απαγχονισμό του

Στα 62 του χρόνια απαγχονίστηκε σε ένα νησάκι των Πριγκιπόννησων, ενώ τη προηγούμενη είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει παίρνοντας υπνωτικά χάπια.

Μέχρι την εκτέλεση του Τσαουσέσκου ήταν ο μόνος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που είχε παρόμοιο τέλος, τουλάχιστον μεταπολεμικά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε πως παρουσίασαν οι ελληνικές εφημερίδες την εκτέλεση του Αντάμ Μεντερές

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Σχολιάστε