Τίτλος με ένα… τηλεφώνημα!

Η απίστευτη ιστορία του πρωταθλητή Ελλάδος 1969 στο πόλο. Εθνικός και Ολυμπιακός μοιράστηκαν το πρωτάθλημα – Η κλήρωση για το ποιος θα παίξει στην Ευρώπη!

47 χρόνια πριν η Ελλάδα ζούσε στον πυρετό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου. Στη πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάμβανε η χώρα μετά τη Μεσολυμπιάδα του 1906. Ζούσε όμως και κάτω από τη μπότα των συνταγματαρχών που μετρούσαν 1,5 χρόνο στην εξουσία. Ο αθλητισμός πάλι γνώριζε τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, τον πανίσχυρο ΓΓΑ που έλυνε και έδενε. Συνήθως έδενε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τότε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βγήκε στον αφρό της πισίνας ο νεοελληνικός παραλογισμός. Δύο ομάδες μοιράστηκαν τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά μία έπαιξε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών!
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή.
Η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διοργάνωση του α’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πόλο. Από τις τέσσερις ομάδες προκρίνονταν οι τρεις στην επόμενη φάση και προφανώς η διοργάνωση θα γινόταν στην Ελλάδα για να βοηθηθεί ο πρωταθλητής μας να προκριθεί στην επόμενη φάση.
Όμως το πρωτάθλημα πόλο δεν έλεγε να τελειώσει. Σ’ όλη τη διάρκειά του Εθνικός και Ολυμπιακός πήγαιναν χέρι χέρι. Ο Εθνικός ήταν ο αδιαμφισβήτητος αυτοκράτορας στη πισίνα κι ο Ολυμπιακός ανερχόμενη δύναμη, αλλά και χωρίς τίτλο από το 1952.
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο Εθνικός και Ολυμπιακός έρχονται ισόπαλοι με 2-2 γεγονός που… μύριζε μπαράζ αφού ήταν προτελευταία αγωνιστική. Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο Εθνικός παίζει με τον Παναθηναϊκό. Τον νικά με 7-0, αλλά οι «πράσινοι» υποβάλουν ένσταση για κακή αποβολή του Βλάχου που γίνεται δεκτή.

Ο χρόνος πια αρχίζει να πιέζει. Οι αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών άρχιζαν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και στις 24 δεν είχε τελειώσει το ελληνικό πρωτάθλημα και κανείς δεν ήξερε ποια ομάδα θα συμμετείχε!
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ξαναγίνεται ο αγώνας του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό και οι πρωταθλητές κερδίζουν και πάλι, αλλά δύσκολα (5-4).
hxwΤην Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 1969 ορίζεται το μπαράζ Εθνικού – Ολυμπιακού για την ανάδειξη του Πρωταθλητή. Οι δύο φιναλιστ μαλώνουν για τον διαιτητή, για τους όρους διεξαγωγής του αγώνα, γενικά μαλώνουν για τα πάντα.
Την ημέρα εκείνη σκοτώνεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Μπουζάκης που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του από τη Θεσσαλονίκη. ΄Άλλο που δεν ήθελε κι ο Ασλανίδης. Σηκώνει το τηλέφωνο μιλά με τον πρόεδρο της κολυμβητικής ομοσπονδίας που τότε λεγόταν ΕΚΟΦ και του ανακοινώνει:
– Πρωταθλητές και οι δύο. Δεν χρειάζεται τώρα να μπλέξουμε σε ιστορίες…

%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ae
Ο πανίσχυρος ΓΓΑ Κώστας Ασλανίδης είχε άποψη για τα πάντα στον αθλητισμό εκείνη την εποχή

Ο ΓΓΑ Κώστας Ασλανίδης ήθελε να
έχει τον πρώτο λόγο για όλα. Έτσι
ασχολήθηκε και με το ποιός θα παίξει
στην Ευρώπη στο Πρωταθλητριών
του πόλο. Στη φωτογραφία απονείμει
το Κύπελλο του πρωταθλητή στον
αρχηγό του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος που ήταν διορισμένος, όπως και όλοι οι πρόεδροι ομοσπονδιών και σωματείων από τον ίδιο τον Ασλανίδη το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει ήταν το ποιος θα παίξει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών για να πάρει την απάντηση: «Κάντε κλήρωση». Αλλωστε κάτι τέτοιο είχε γίνει και λίγους μήνες νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο όταν το ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού τελείωσε και στην παράταση χωρίς νικητή. Επειδή τότε δεν υπήρχαν πέναλτι ο διαιτητής Μίχας έστριψε το νόμισμα και νικητής (και κυπελλούχος) ήταν ο Παναθηναϊκός.
Η κλήρωση έγινε στα γραφεία της κολυμβητικής ομοσπονδίας στις 6.15 το απόγευμα. Από τον Ολυμπιακός ήταν παρόντες ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, έφορος των κολυμβητικών τμημάτων και ο αρχηγός της ομάδας Μαθιουδάκης. Από τον Εθνικό παρόντες ήταν ο έφορος Ι.Γιουσουρούμ και ο αρχηγός Θυμαράς. Ο Μαθιουδάκης κλήθηκε να τραβήξει τον κλήρο κι ευτυχώς γιαυτόν ο χαρτάκι έγραφε Ολυμπιακός. Η ομάδα του θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε δύο μέρες στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82
Ο Κώστας Μπουζάνης

Όμως κι οι αγώνες αυτοί που έγιναν στο Ζάπειο από την Παρασκευή 26 έως τη Κυριακή 29 Σπεπτεμβρίου δεν έγιναν απρόσκοπτα. Μετείχαν οι πρωταθλήτριες Γιουγκοσλαβίας Μπλάντοστ, Ισπανίας Μπαρτσελόνα και Γαλλίας Μαρσέιγ.
Τη Παρασκευή ο Ολυμπιακός εξασφάλισε, εκτός απροόπτου την 3η θέση που οδηγούσε στην επόμενη φάση νικώντας 4-2 τη Μαρσέιγ, ενώ η Μπλάντοστ νίκησε 5-2 τη Μπαρτσελόνα. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου η Μπλάντοστ σκόρπισε 13-2 τη Μαρσέιγ και η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-1 τον Ολυμπιακό.
Κι εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Οι Γάλλοι ζήτησαν να παίξουν Κυριακή πρωί για να προλάβουν να φύγουν για την πατρίδα τους μέσα στη μέσα. Οι διοργανωτές είπαν όχι κι η Μαρσέιγ αποχώρησε των αγώνων. Έτσι τη τελευταία μέρα η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-0 χωρίς αγώνα τη Μαρσέιγ και έπαιξε μόνο η Μπλάντοστ με τον Ολυμπιακό (9-4).
Έτσι μετά τους αγώνες η Μπλάντοστ με 6 βαθμούς, η Μπαρτσελόνα με 4 και ο Ολυμπιακός με 2 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, ενώ η Μαρσέιγ χωρίς βαθμό αποκλείστηκε.


Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τίτλος με ένα… τηλεφώνημα!

Σχολιάστε