Κώστας Πούλης, από τα Πατήσια στην ΑΕΚ

Ο πιτσιρικάς στα Πατήσια είχε δύο αγάπες στη καρδιά: Το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ. Που τον έχανες, που τον έβρισκες κυνηγούσε μια αυτοσχέδια μπάλα ή έβλεπε προπονήσεις της αγαπημένης του ομάδας, της ΑΕΚ για να… κλέβει τα κόλπα των άσων της.
1943 Κατοχή, αλλά και μπάλα. Ο Κώστας Πούλης είναι 15 χρόνων και γράφεται στους Τρεις Αστέρες, την ομάδα της γειτονιάς του. Εκεί πέρασε δύο χρόνια παίζοντας στις αλάνες των Πατησίων  και των γειτονικών περιοχών. Συμπαίκτης του ήταν ο Μιχάλης Δελαβίνιας.
1945 πρώτοι μήνες της απελευθέρωσης, αλλά και μπάλα. Ο Κώστας Νταϊσπάγγος, προπονητής της ΑΕΚ αναζητά επειγόντως νέα ταλέντα για την ομάδα. Ονειρεύεται να δημιουργήσει τη συνέχεια της φοβερής και τρομερής Ένωσης που κυριαρχούσε τα τρία τελευταία χρόνια πριν το πόλεμο. Σε μια προπόνηση το μάτι του πέφτει σ΄ένα πιτσιρικά που κάνει κολπάκια με μια πάνινη μπάλα. Τον πλησιάζει και τον καλεί στις προπονήσεις της ΑΕΚ. Ο Κώστας Πούλης ζει το όνειρό του. Παίζει μπάλα στην Ένωση.
Εκεί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Κι οι ευκαιρίες για να δείξει την αξία του μετρημένες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αλλαγές. Οι έντεκα που άρχιζαν τελείωναν το ματς κι αν τραυματιζόταν κανείς η ομάδα συνέχιζε με δέκα παίκτες.
Τον Μάιο του 1948 η Ένωση δίνει στη Θεσσαλονίκη φιλικούς αγώνες. Στο πρώτο ματς στις 2 Μαΐου τραυματίζεται ο αριστερός χαφ της ομάδας Εισαγγελέας, ομογενής ποδοσφαιριστής από την Αίγυπτο. Στον αγώνα με τον Ηρακλή, στις 3 Μαΐου τη θέση του παίρνει ο Κώστας Πούλης. Η ΑΕΚ νικά 3-0 και ο Πούλης «καπαρώνει» τη θέση στην ενδεκάδα.
Μαζί με την ΑΕΚ θα κερδίσει τρία πρωταθλήματα (1949,50,56)
Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής. Ήταν άτυχος. Χτυπήθηκε από καρκίνο και πέθανε στα 58 χρόνια του.

Ο Κώστας Πούλης σε αριθμούς
Γεννήθηκε: 1928 στα Πατήσια
Πέθανε: 7 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα
Θέση: Αριστερός χαφ
Ομάδες
1943-45: Τρεις Αστέρες
1945-59: ΑΕΚ
1959-60: Απόλλων Αθηνών
1960-61: Ολυμπιακός Χαλκίδας
Τίτλοι
Πρωτάθλημα Ελλάδος: 3 (1949,50,56)
Συμμετοχές στην εθνική Ελλάδος: 9
Πρώτο ματς: 17 Φεβερουαρίου 1950 με Αίγυπτο 0-2 στο Κάιρο
Τελευταίο ματς: 1η Νοεμβρίου 1953 με Ισραήλ 1-0 στη Λεωφόρο
Τεχνικά χαρακτηριστικά: Βιρτουόζος, ψύχραιμος ήταν από τους ποδοσφαιριστές που προσέφεραν θέαμα και ενθουσίαζαν το κοινό.

Info
* Ήταν αυτό που λέμε «καλό παιδί». Είχε παντού φίλους και ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα μέσα στο γήπεδο.
* Λέγεται ότι το 1954 σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό χτύπησε στο κεφάλι και δημιουργήθηκε αιμάτωμα. Αργότερα παρουσιάστηκε καρκίνος.
* Εργαζόταν στην Εταιρεία Υδάτων και ένα χρόνο πριν τον θάνατό του πήρε αναπηρική σύνταξη.


2 σκέψεις σχετικά με το “Κώστας Πούλης, από τα Πατήσια στην ΑΕΚ

Σχολιάστε