Αστυνομικοί χτύπησαν διαιτητή!

Η απίστευτη ιστορία του Πατρινού διαιτητή Φιλιππίδη που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στον Πύργο κι απειλήθηκε να μην μιλήσει.

Στην Ελλάδα δεν είναι περίεργο να χτυπάνε διαιτητές. Συνήθως οι αστυνομικοί σφυρίζουν αδιάφορα στις λεγόμενες σκληρές έδρες. Ομως από την αδιαφορία μέχρι τον ξυλοδαρμό, την δημόσια διαπόμπευση και τις απειλές από τα αρμόδια όργανα για να μην μιλήσει υπάρχει δρόμος μακρύς.

5
Ο διαιτητής Μιχάλης Φιλιππίδης

Αυτό έπαθε ο Πατρινός διαιτητής Μιχάλης Φιλιππίδης στις 27 Δεκεμβρίου 1959 στον Πύργο. Είχε οριστεί στον αγώνα Κυπέλλου του Πανηλειακού με τον Απόλλωνα Πάτρας. Με τους βοηθούς του Χ.Βόγλη και Ν.Ευαγγέλου πήγαν στον Πύργο, αλλά εκεί συνάντησαν πολύ κόσμο μέσα τον αγωνιστικό χώρο. Διαμαρτυρήθηκε στον υπεύθυνο της Χωροφυλακής ανθυπομοίαρχο Γιάννη Ρούμπα, αλλά εισέπραξε την απάντηση: «Δεν έχεις καμιά δουλειά να επεμβαίνεις στη δουλειά μου.»

Το ματς ήταν στο ΠΡΟ-ΠΟ που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα κι ο διαιτητής φοβήθηκε να αρνηθεί να ξεκινήσει ο αγώνας. Από τα πρώτα λεπτά όμως φάνηκαν τα προβλήματα,

-Μου πετάνε πέτρες από την εξέδρα, του λέει κάποια στιγμή ο επόπτης Ευαγγέλου

-Μου πετάνε πορτοκάλια, διαμαρτύρεται λίγο αργότερα ο άλλος επόπτης, ο Βόγλης.

3
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ομάδα»

Μέσα στον πανικό σημειώνουν και δύο γκολ οι φιλοξενούμενοι κι η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Στο 80ο κάνει το μοιραίο λάθος. Αποβάλει τον ποδοσφαιριστή του Πανηλειακού Τάσο Παναγιωτόπουλο που χτύπησε αντίπαλο.

Με το τέλος του ματς κλείνεται στα αποδυτήρια. Απ’ έξω ο κόσμος… έβραζε. Τότε εμφανίστηκε ο ανθυπομοίραρχος που είχε αναλάβει την τήρηση της τάξης. Τον βουτά από τον γιακά και τον σπρώχνει έξω από τα αποδυτήρια. Στο πλήθος. Ο διαιτητής αντιστέκεται και κλείνεται και πάλι σε αυτά. Επειτα από λίγη ώρα εμφανίζονται δύο αστυνομικοί με πολιτικά με τέσσερις χωροφύλακες.

-Ασφάλεια. Είσαι κρατούμενος. Χτύπησε τον ανθυυπομοίρχο του λένε και τον σέρνουν έξω από τα αποδυτήρια. Σκοπεύουν να τον οδηγήσουν με τα πόδια στο τμήμα ασφαλείας Πύργου. Ο κόσμος τον περιμένει κι αρχίζει να τον χτυπά και να βρίζει.

– Κούρεμα στον τέντι μπόι φωνάζουν κάποιοι.

1
Η περιγραφή του ματς από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» κάνει αναφορά στα επεισόδια

Για καλή του τύχη ένας μοτοσικλετιστής περνά και τον βάζει στην καρότσα της μηχανής του μαζί με δύο χωροφύλακες.

Ο διαιτητής πιστεύει ότι τα παθήματά του πήραν τέλος.

2
Η διαμαρτυρία του Συνδρέσμου Διαιτητών Αχαίας

Στο τμήμα Ασφαλείας Πύργου τον περιμένει μια ακόμα έκπληξη. Ο διοικητής του αντισυνταγματάρχης Μαστρογεωργίου του λέει:

«Παρακαλώ το επεισόδιο να θεωρηθεί λήξαν. Σαν άντρες που είμαστε δώστε μου το λόγο της τιμής σας ότι δεν θα αναφέρετε τίποτα για όσα έγιναν. Ούτε θα διαβάσουμε το παραμικρό τις εφημερίδες»

Οι διαιτητές οδηγήθηκαν στο ΚΤΕΛ Πύργου για να επιστρέψουν στη Πάτρα. Ομως ο Φιλιππίδης δεν κράτησε το λόγο του. Εκανε αναφορά στον Σύνδεσμο Διαιτητών Πατρών και στην ΕΠΟ. Από την έκθεση αυτή «δανειστήκαμε» τις περιγραφές των γεγονότων. Οι Πατρινοί διαιτητές κήρυξαν απεργία για τη δικαίωση του συναδέλφου τους.


Σχολιάστε