ΖΙΖΙΝΙΟ, το είδωλο του Πελέ!

Ο Πελέ αυτόν είχε πρότυπο όταν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Έπαιζαν στην ίδια θέση, φορούσαν τον ίδιο αριθμό φανέλλας. Είχαν και το ίδιο χρώμα κι ίσως εάν δεν ήταν ο Ζιζίνιο (πλήρες όνομα Ζιζίνιο Τόμας Σοάρεζ Νοέλ – Σίλβα) με τους αγώνες του κατά των φυλετικών διακρίσεων ο Πελέ να μην έβρισκε τόσες πολλές ανοιχτές πόρτες.

Ο Ζιζίνιο ήταν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στη δεκαετία του '40
Ο Ζιζίνιο ήταν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στη δεκαετία του '40

Επαιζε ενδιάμεσος στο κέντρο και στη δεκαετία του ’40 έκανε μεγάλες εμφανίσεις. Οι τότε συνθήκες τον εμπόδισαν για μιά διεθνή καριέρα. Εζησε τη τραυματική εμπειρία της απώλειας του παγκοσμίου κυπέλλου μέσα στο Ρίο και αυτή η εμπειρία τον σημάδεψε όπως και όλους τους συμπαίκτες του. Το 1954 αποκλείστηκε από την εθνική ομάδα κι αυτός ο αποκλεισμός δημιούργησε πολλά επικριτικά σχόλια για την επιλογή της τεχνικής ηγεσίας.
Ο Πελέ τον θαύμαζε κι ήθελε να του μοιάσει
Ο Πελέ τον θαύμαζε κι ήθελε να του μοιάσει
Μεγάλος βιρτουόζος που ξεσήκωσε με τις ενέργειές του το καινό. Τον φώναζαν «ο μάγος Ζίζα». Παίκτης με υψηλή τεχνική κατάρτιση και πανέξυπνος.
Στα 42 του χρόνια δεν δίστασε να ξενιτευτεί στη Χιλή για να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο.
Οι αριθμοί
Γεννήθηκε: Σάο Κονσάλο Ρίο 14 Σεπτεμβρίου 1922
Πέθανε: Ρίο, 8 Φεβρουαρίου 2002
Ύψος: 1,69 – Βάρος: 63 κ.
Διεθνής: 53 (1940-55)
Γκολ:30

Ομάδες:
1939-49: Φλαμένγκο
1950-56: Μπανγκού
1957-60: Σάο Πάουλο 1957-60
1962: Αουντάξ Ιταλιάνο (Χιλή).

Τίτλοι
Κόπα Ρόκα: 1(1945)
Κόπα Αμέρικα: 1 (1949)
Πρωτάθλημα Καριόκα: 3 (1942, 43, 44 με Φλαμέγκο)
Πρωτάθλημα Παουλίστα: 1 (1957  με Σάο Πάουλο)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ
1950 (2η): 4 αγώνες, 2 γκολ

Info

Ήταν από τους υπέρμαχους για τη κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων
Ήταν από τους υπέρμαχους για τη κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων

Από τους πρώτους που καταδίκασε τις φυλετικές διακρίσεις στο ποδόσφαιρο τις οποίες ως μαύρος τις έζησε κι αυτός. Χαρακτηριστική έμεινε η φράση του για τον Ζοάο Χαβελάντζε, τον Βραζιλιάνο και λευκό τέως πρόεδρο της ΦΙΦΑ: «Ας βάψει το πρόσωπό του μαύρο κι ας βγει μιά μέρα στους δρόμους του Ρίο αν θέλει να καταλάβει ότι όλοι δεν είμαστε ίσοι

One moment in time

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ’50, στον αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Ζιζίνιο πέτυχε ένα γκολ σε δύο αντίτυπα. Είχε πετύχει ένα καθαρό γκολ αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε άδικα.. Τότε αυτός το επανέλαβε ακριβώς, βήμα βήμα. Μπήκε στη περιοχή από το ίδιο σημείο, απέφευγε τον ίδιο Γιουγκοσλάβο αμυντικό με την ίδια χάρη, ξεφεύγοντας από τα αριστερά, όπως είχε κάνει πριν, κι έστειλε τη μπάλα στην ίδια ακριβώς γωνία του τέρματος. Ύστερα την κλότσησε με οργή πολλές φορές πάνω στα δίχτυα. Ο διαιτητής κατάλαβε ότι ο Ζιζίνιο ήταν ικανός να επαναλάβει εκείνο το γκολ δέκα φορές και υποχρεώθηκε να το καταλογίσει.


3 σκέψεις σχετικά με το “ΖΙΖΙΝΙΟ, το είδωλο του Πελέ!

Σχολιάστε